UDELEŽBA NA DELAVNICAH MLADI IN CASTRA

V petek, 23. 9. 2022, smo se devetošolci odpravili v Ajdovščino, kjer smo se udeležili delavnic v okviru dogodka Mladi in Castra. Preizkusili smo se v vlogah različnih poklicev. Spoznavali smo poklice iz naslednjih področij: lesarstvo, šiviljstvo, mehatronika, strojništvo, programerstvo, arboristika, geodezija ter novinarstvo.

Dekleta iz našega razreda smo bile vključene v novinarsko delavnico. V skupini, kjer so bila tudi dekleta iz OŠ Col, smo s pomočjo gospe Alenke Tratnik, novinarke Primorskih novic, skorajda domačinke, spoznavale novinarsko delo. Po delavnici smo se v vlogi novinark preizkusile tudi v praksi. Na Ljudski univerzi v Ajdovščini smo se srečale z dr. Jano Krapež Trošt, izvršno direktorico zelo uspešnega podjetja Bia separation. Z njo smo izvedle intervju, na katerega smo se pripravljale med novinarsko delavnico. Gospa nam je lepo odgovorila na vsa zastavljena vprašanja. V delavnici novinarstva smo spoznale veliko novih stvari. Poklic nam je bil zelo všeč.

Fantje so bili vključeni v delavnice lesarstva, programerstva, geodezije ter mehatronike. V okviru prve delavnice so preizkusili v izdelavi paletnega pohištva. Izdelali so klop, ki jo bomo lahko uporabljali na šoli.

Organizacija tega dneva dejavnosti nam je bila zelo všeč.

Klara Velikonja, Rahela Vidmar, Sara Čuk, učenke 9. razreda

Ana Kalin, mentorica